Select Page

Univerza v Ljubljani je že vrsto let članica evropske zveze prostorsko načrtovalskih šol, krajše AESOP (Association of European Schools of Planning). Zveza letno organizira dva glavna dogodka in sicer srečanje predstavnikov šol in letni kongres. Prvi, ki se tradicionalno odvija spomladi, letos poteka v organizaciji Univerze v Ljubljani, v času od 27. do 29. marca 2019. Petkov program je odprt tudi za strokovno javnost. Letos smo si za osrednjo temo izbrali interdisciplinarnost v poučevanju prostorskega načrtovanja. Dogodek predstavlja dobro priložnost za mreženje s predstavniki prostorsko načrtovalskih šol evropskih držav in je namenjen izmenjavi znanja ter pogledov na različna vprašanja interdisciplinarnosti, kot so vloga drugih strok v prostorskem načrtovanju, povezava med izobraževanjem in prakso ter vnašanje inovativnih pristopov v izobraževanje.

14. srečanje predstavnikov evropskih načrtovalskih šol, ki so vključene v mrežo AESOP (Association of European Schools of Planning), bosta v letu 2019 skupaj gostili dve članici Univerze v Ljubljani (UL): Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo in Biotehniška fakulteta. Letošnje gostovanje sovpada s 100. obletnico ustanovitve Univerze v Ljubljani – tema »Načrtovanje in vprašanje interdisciplinarnosti« je bila izbrana zaradi pomena načrtovalske stroke v družbi in njenega prehoda v x-disciplinarnost.

Pojme eno-, več-, nad- in med(inter-)disciplinarnosti, ki smo jih uvedli v preteklih desetletjih in bi jih lahko s skupno imenom poimenovali x-disciplinarnost, so ob številnih priložnostih in na različne načine obravnaval tudi predstavniki mreže AESOP. Zaradi spreminjajočega se značaja prostorskega načrtovanja je tematika aktualna na različnih ravneh. V teoriji in praksi zahteva x-disciplinarnost dobro razumevanje prostorskega načrtovanja in hkrati poznavanje tudi drugih soudeleženih strok; pomembno je tudi dobro poznavanje znanj in sposobnosti različnih strokovnjakov. Ta znanja in izkušnje stroke pa je treba prenesti v izobraževalni proces. Vprašanja je, v kolikšnem obsegu in katere stroke je treba vključiti v izobraževanje, in kaj to pomeni za obstoječe izobraževalne programe. Pri oblikovanju učnih programov je namreč treba upoštevati vlogo načrtovalske prakse, potrebe trga in širše družbene potrebe ter zmožnosti akademskega okolja.

Na 14. srečanju predstavnikov evropskih načrtovalskih šol članic mreže AESOP bomo predstavniki številnih šol obravnavali prav to vprašanje in vedno aktualno temo interdisciplinarnosti ter njen vpliv na izobraževanje prostorskih načrtovalcev. Zadnji, tretji dan programa (petek, 29. 3. 2019), bo potekal simpozij, ki je odprt za strokovno javnost in je sestavljen iz treh sklopov: uvodnih vabljenih predavanj, delavnic in pa sklepne okrogle mize.

Vljudno vabljeni, da se nam konec marca 2019 pridružite.

Prijave sprejemamo preko spletnega prijavnega obrazca do petka, 22. marca 2019. Za več informacij nam lahko pišete na elektronski naslov: hos2019@fgg.uni-lj.si.


Program aktivnosti v petek, 29. marca 2019:

Lokacija: Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Ljubljana

8.30-9.00: Registracija (1. nadstropje)

9.00-10.45: UVODNI DEL (velika predavalnica I/1)
Moderiranje: doc. dr. Alma Zavodnik Lamovšek, Univerza v Ljubljani

  • Pozdravni nagovor: prof. Tanja Dmitrović, prorektorica Univerze v Ljubljani
  • Pozdravni nagovor: prof. Matjaž Mikoš, dekan Fakultete za gradbeništvo in geodezijo
  • Pozdravni nagovor: prof. Benjamin Davy, predsednik AESOP, Tehniška univerza v Dortmundu
  • Vabljeno predavanje: prof. Mojca Golobič, Univerza v Ljubljani: Dva alternativna pogleda na interdisciplinarnost pri načrtovanju: obrobnost in središčnost
  • Vabljeno predavanje: prof. Olivier Sykes, Univerza v Liverpoolu: Ustvarjanje interdisciplinarne panoge – legitimna rešitev misije nemogoče?

Razprava

10.45-11.15: Odmor za kavo

11.15-13.00: VZPOREDNE SEKCIJE

a) Novo (dodatno) znanje in stroke v prostorskem načrtovanju (predavalnica IV/7)
Moderatorka: izr. prof. Alenka Fikfak, Univerza v Ljubljani
Sovoditelj: prof. Joachim Schöffel, Univerza za uporabne znanosti Rapperswill

b) Zmogljivosti, spretnosti in kompetence za bodoče interdisciplinarne načrtovalce (room “Zimske vaje”)
Moderator: izr. prof. Giancarlo Cotella, Politehnika Torino
Sovoditeljica: docentka Tijana Dabović, Univerza v Beogradu

c) Inovativni pristopi v poučevanju prostorskega načrtovanja za pripravo študentov na sodobne in prihodnje urbane izzive (soba III/5)
Moderator: izr. prof. Daniel Galland, Norveška univerza znanosti o življenju
Sovoditelj: dr. Tomaž Pipan, Univerza v Ljubljani

13.00-13.45: Kosilo (1. nadstropje)

13.45-15.30: SKLEPNI DEL Z OKROGLO MIZO (velika predavalnica I/1)
Moderatorka: doc. dr. Naja Marot, Univerza v Ljubljani

Sodelujoči:

  • izr. prof. Alenka Fikfak, Univerza v Ljubljani
  • prof. Giancarlo Cotella, Politehniška univerza Torino
  • izr. prof. Daniel Galland, Norveška univerza znanosti o življenju
  • izr. prof. Angelique Chettiparamb, Univerza v Readingu

15.45-18.00: SPREHODI PO MESTU (pričetek pred Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo, Jamova 2, Ljubljana)

 


 

Več podrobnosti o srečanju na spletni strani v povezavi. Stran je v angleškem jeziku.

 

 

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri