Select Page

V okviru 250. doktorskega seminarja Grajeno okolje bo imel(-a) Sašo Dolenc, Kvarkadabra … predavanje z naslovom:

Zaupanje v znanost


Sašo Dolenc je znanstveni pisec in filozof znanosti. Študiral je fiziko in filozofijo na Univerzi v Ljubljani in leta 2002 doktoriral. Je glavni urednik priljubljene spletne znanstvene revije Kvarkadabra, katere poslanstvo je razlagati znanost v preprosti, privlačni in zabavni obliki, ki je dostopna vsem. Revija je bila med nominiranci za Descartesovo nagrado EU za komuniciranje o znanosti. Doslej napisal 13 knjig in več kot 400 znanstvenih esejev o prepletanju znanosti, filozofije in zgodovine idej. Njegovi prispevki so bili objavljeni v najpomembnejših nacionalnih časopisih in revijah.

Predaval je na različnih fakultetah Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem. Bil je član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije (2010-2014) in Komisije za enake možnosti v znanosti (2018-). Slovenska znanstvena fundacija mu je podelila častni naziv najboljšega komunikatorja znanosti za leto 2019.

Za znanstveno vednost običajno predpostavljamo, da je zanesljiva in zaupanja vredna, ker temelji na argumentih in dokazih. Toda v množici znanstvenih publikacij, od katerih je vsaka podprta z rezultati eksperimentov in jasno argumentacijo, lahko najdemo zelo raznolike trditve, ki si pogosto med seboj nasprotujejo. Kaj to pomeni? Katerim znanstvenim spoznanjem lahko sploh zaupamo? Kaj pomeni, da verjamemo oziroma zaupamo znanosti? Na koga naj se obrnemo, če želimo izvedeti, kaj pravi znanost? Odgovori na ta vprašanja niso tako preprosti in samoumevni, kot se morda zdi.


Predstavitev bo v sredo, 19. 10. 2022, ob 16.00 v Svečani dvorani (FGG).

Vljudno vabljeni.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri