Select Page

Inštitut za konstrukcije, potresno inženirstvo in računalništvo ( IKPIR)

Inštitut za konstrukcije, potresno inženirstvo in računalništvo ( IKPIR) je del Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Z okrog dvajsetimi redno zaposlenimi sodelavci je največja pedagoško raziskovalna enota Fakultete. Na Inštitutu se ukvarjamo s pedagoško, raziskovalno in strokovno dejavnostjo v zvezi z nelinearno numerično analizo, računalniško podprtim načrtovanjem konstrukcij, potresnim inženirstvom in gradbeno informatiko.

Inštitut za konstrukcije, potresno inženirstvo in računalništvo (IKPIR) je bil ustanovljen dne 27. 10. 1971 pod imenom Računski center Fakultete za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo kot interni inštitut fakultete za potrebe pedagoškega, znanstveno raziskovalnega in strokovnega dela.

V prvih letih delovanja je skrbel predvsem za vzgojo kadrov in za razvoj nujno potrebne programske opreme na področju gradbeništva, delno pa tudi za računalniško opremljenost fakultete.

Jeseni leta 1980 se je preimenoval v Inštitut za konstrukcije, potresno inženirstvo in računalništvo, kar je odražalo novo vsebino in obseg dejavnosti inštituta na treh poglavitnih področjih, ki jih je v teh letih pokrival pedagoško, raziskovalno in strokovno.

V 50 letih se je razvil v najmočnejšo pedagoško raziskovalno enoto na fakulteti, tako po številu sodelavcev kot po številu opravljenih raziskovalnih projektov in objavljenih del. Od leta 2001 dalje v okviru IKPIR-a raziskovalno in strokovno delajo člani Katedre za konstrukcije in potresno inženirstvo in Katedre za gradbeno informatiko, ki odslej skrbita za pedagoško delo.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri