Select Page

DynaTTB Dinamični odziv visokih lesenih stavb pri neekstremnih obtežbah

Osnovni podatki:

Naslov v izvirniku: DynaTTB Dinamični odziv visokih lesenih stavb pri neekstremnih obtežbah
Sodelavci: Prof. Boštjan Brank, Blaž Kurent (PhD student)
Trajanje:

36 mesecev

1.3. 2019 do 28.2. 2022

Šifra: Forest Value Call 2017

 

Vodilni partner: RISE Research Institute of Sweden
Vodja projekta: Prof. Marie Johansson (prof. Boštjan Brank za UL)
Partnerji: Norwegian University of Science and Technology (N), University of Exeter (UK), University of Ljubljana (SI), InnoRenew CoE (SI), Centre Scientifique et Technique du Bâtiment (F), Linnaeus University (S), Moelven Töreboda AB (S), Moelven Limtre AS (N), SWECO Norge AS avd Lillehammer (N), Smith and Wallwork Engineers Ltd (UK), GALEO (F), EIFFAGE IMMOBILIER SUD OUEST (F), ARBONIS (F)
Finančni vir: Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport
Ključne besede: visoke lesene stavbe, dinamika konstrukcij, eksperimentalna modalna analiza, identifikacija modela, kalibracija numeričnih modelov, priporočila za projektiranje

Povzetek:

Pomanjkanje podatkov, metodologij projektiranja, postopkov za numerično modeliranje in celo osnovnega znanja o obnašanju visokih lesenih stavb ima za posledico negotovosti pri njihovem projektiranju. To omejuje uporabo lesa v konstrukcijskem gradbeništvu, navkljub njegovemu statusu okoljsko prijaznega gradbenega materiala. Raziskovalna hipoteza projekta je, da je mogoče pripraviti primerne numerične modele visokih lesenih stavb s pomočjo postopkov identifikacije sistemov in kalibracije naprednih numeričnih modelov. To raziskovalno delo bo podprto s podatki eksperimentalnih testov na reprezentativnih visokih in srednje visokih lesenih stavbah na Norveškem, Švedskem, Franciji, Sloveniji in Veliki Britaniji.

Ključni cilji

Cilj projekta je kvantitativna ocena dušenja v zgrajenih visokih stavbah, poleg identifikacije in kvantifikacije efektov veznih sredstev in nenosilnih elementov na togost, dušenje in vibracije pri vetru. Na podlagi teh eksperimentalnih podatkov, dobljenih na reprezentativnih zgrajenih visokih stavbah, se bodo s pomočjo metod identifikacij sistemov določili primerni numerični modeli in kalibrirali njihovi parametri. Ugotovitve se bodo objavile v priročniku za projektiranje visokih lesenih stavb.

 

Projekt je sestavljen iz petih sklopov:

  • (1) Koordinacija,
  • (2) Laboratorijka določitev dinamičnih karakteristik komponent, veznih sredstev in konstrukcijskih podsistemov.
  • (3) In-situ meritve,
  • (4) Numerično modeliranje dinamičnih odzivov,
  • (5) Razširjanje in uporaba rezultatov.

Novice

https://www.dynattb.com/

https://www.researchgate.net/project/DynaTTB-Dynamic-Response-of-Tall-Timber-Buildings-under-Service-Load

 

 

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri