Dijakom bomo predstavili poklic gradbenika, geodeta in vodarja

Tudi letos bomo odprli vrata slovenskim dijakom. Že šesto leto zapored bomo za dijake 3. in 4. letnikov pripravili dan odprtih vrat, na katerem bomo preko interaktivnih predstavitev in eksperimentov mladim ponudili čim več informacij o poklicnih možnostih s sveta gradbeništva, geodezije in vodarstva. Dan odprtih vrat bo na fakulteti potekal v četrtek, 17. 10., od 9.00 do 17.00.

Na delavnici Gradnja mostov smo preizkušali modele mostičkov.

Raznolik svet gradbeništva

Dijaki bodo skozi zanimive predstavitve izvedeli, kdaj so tla zadosti trdna za gradnjo, se seznanili z zakonitostmi gradnje mostov in s pomočjo potresne mize iskali gradbene rešitve za večjo potresno varnost stavb. Izvedeli bodo, kdaj postaviti nesemaforizirano križišče, kdaj krožno križišče in kdaj se odločiti za semaforizacijo križišča ter kako ustvariti digitalni model zgradbe, da se lahko po njem sprehodiš s pomočjo VR očal.

 

 

 

 

Dijakom je predstavljena uporaba dronov v geodeziji.

Uporaba tehnologije v geodeziji

Dijakom bomo predstavili peskovnik z obogateno resničnostjo ter kako in za kakšne potrebe se uporablja v geodeziji. Peskovnik bodo lahko tudi preizkusili. Izvedeli bodo še, čemu je namenjen letalnik (dron) ter spoznali pravila in načine letenja. S kratko demonstracijo jim bomo prikazali še zajem 3D podatkov z laserskim skenerjem, predstavili princip delovanja skenerja ter podali nekaj primerov njegove uporabe.

 

 

Delo vodarja bodo spoznali preko kviza in zanimivih predstavitev

Delo vodarja bomo dijakom približali preko kviza, kjer bodo le-ti lahko preverili svoje znanje o nastanku poplav, čiščenju odpadne vode in ravnanju z odpadki. Spoznali bodo tudi model podtalnice ter model premeščanja rečnih sedimentov ter se preizkusili v izgradnji cevovodnega omrežja.

Na delavnici Mehanika tal so dijaki preko eksperimentov spoznali osnovne lastnosti in obnašanje zemljin.