Select Page

Pred kratkim so v Strunjanu predstavili projekt Erozijski procesi na obalnih flišnih klifih, katerega cilj je proučiti hitrost in procese erozije ter opozoriti javnost o nevarnostih. Pri projektu sodelujejo tako raziskovalci z oddelka za geologijo na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, Zavoda za gradbeništvo kot tudi raziskovalci Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, med katerimi je tudi doc. dr. Klemen Kregar.

Kot so na predstavitvi poudarili, se pod strmimi stenami, ki predstavljajo večji del obale slovenskega morja, ni varno sončiti, če klif ni zaščiten. Že majhen kamenček je lahko usoden, če pade z velike višine. Prav tako nevarnost predstavljajo večje skale, pa tudi drevesa, ki jih burja izrije iz tal.

Raziskovalci so na terenu popisali kamninsko zgradbo in jo nato proučili v laboratoriju. S pomočjo fotografij, ki so jih posneli z letalniki, in z laserskim skeniranjem so merili tudi premike in izdelali različne karte ogroženosti. Pričakovali so, da bodo meritve pokazale izpodjedanje klifa v hitrosti približno centimeter na leto. Kot je za TV Slovenija dejal doc. dr. Klemen Kregar, so na navpični steni nad zalivom Sv. Križa na primer izmerili, da se je v zadnjih treh letih odmikala od morja za povprečno 4,5 centimetra na leto.

Več o izsledkih raziskave si lahko preberete ali ogledate na naslednji povezavi:

MMC in TV Slovenija: https://www.rtvslo.si/lokalne-novice/primorje/raziskava-najpametneje-je-nositi-celado-oziroma-sploh-ne-lezati-pod-klifom/712103

 

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri