Select Page

Dr. Primož Banovec je docent na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, avtor številnih modelov poplavne nevarnosti in projektov za zmanjšanje poplavne ogroženosti ter direktor Inštituta za vodarstvo, kjer s pomočjo računalniških modelov napovedujejo poplavna območja. V času letošnjih poplav nudi tudi strokovno podporo štabom civilne zaščite. V intervjuju za Večer je dejal, da: »v funkciji načrtovanja štabi potrebujejo veliko strokovne podpore, še posebej ljudi, ki smo modelirali ta območja in poznamo različne scenarije. Izkazalo se je, tudi v teh poplavah, da so modeli, ki smo jih razvijali za izdelavo kart poplavne nevarnosti, dobri.«

Med drugim je doc. dr. Banovec odgovoril tudi na vprašanje, kje so vzroki za tako obsežno neurje. “Če vemo, da se je Sredozemlje zdaj segrelo skoraj do 30 stopinj in je morje že preveč toplo, da bi se ohladili v njem, si lahko predstavljamo tudi to, da iz te ogromne morske gmote intenzivno izhlapeva voda, nastane visoka zračna vlaga – in ko ta visoka zračna vlaga trči ob hladnejši zrak, v alpsko pregrado, pride do zelo intenzivnih padavinskih dogodkov. Že velikost te tople zračne mase je na nek način presenečenje, po drugi strani pa potrjuje trende podnebnih sprememb.”

V prihodnosti lahko pričakujemo, da bo takšnih ekstremnih dogodkov vedno več. Projekcije, ki so napovedovale takšne in podobne dogodke, so bile izrisane že pred vsaj dvajsetimi leti.

Več o tem, ali bi nevarnost lahko bolje predvideli, ali je denarja za upravljanje vodotokov dovolj in še marsikaj drugega, si lahko preberete v članku na tej povezavi: https://vecer.com/slovenija/intervju-primoz-banovec-za-vse-niso-krive-podnebne-spremembe-10337999

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri