Select Page

V preteklih mesecih je naš oddelek okrepil že tako dobro sodelovanje s Tehniško univerzo v Münchnu v Nemčiji. Dr. Klemen Kregar je namreč med 15. septembrom in 15. decembrom 2022 gostoval na Tehniški univerzi v Münchnu (Technische Universität München). Na tamkajšnjem oddelku za vesolje in geodezijo (Department Aerospace and Geodesy) je bil dejavno vključen v raziskovalno in pedagoško delo Katedre za inženirsko geodezijo (Lehrstuhl für Ingenieurgeodäsie). Delo se je nanašalo predvsem na obdelavo oblakov točk zajetih s terestričnim laserskim skeniranjem za zaznavanje deformacij v naravnem in grajenem okolju in avtomatizacijo postopkov skeniranja.

V okviru gostovanja se je udeležil tudi terenskih vaj za študente magistrskega študija geodezije, ki jih vsako leto izvajajo v okolici trga Reutte na Tirolskem, kjer spremljajo premike in deformacije okrog vrha Hornbergl nad smučiščem Berwang za odsek Tirolski dežele za varstvo pred hudourniki in plazovi (Wildbach- und Lawinenverbauung). Merili so spremembe položajev točk na nestabilnih tleh s tehnologijo GNSS, merjenjem geodetske mreže in terestričnim laserskim skeniranjem. V sodelovanju z vojaško univerzo (Universität der Bundeswehr München) so vzpostavili novo permanentno GNSS postajo na robu prepada.

S kolegi iz Münchna se je med drugim udeležil seminarja doktorskih študentov v organizaciji Nemške komisije za geodezijo (Deutsche Geodätische Kommission) v Clausthal-Zellerfeldu, najvišje ležeči nemški univerzi, kjer je bila prevladujoča tema prav lasersko skeniranje in obdelava podatkov, čemur sledimo tudi na naši fakulteti.

 

Udeleženci konference so si ogledali tudi film v univerzitetni kino dvorani.

Terenske vaje – Hornbergl.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri