Select Page

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo sodeluje na Pilotnem projektu »UL za trajnostno družbo (ULTRA)«, ki ga vodi Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Med predmeti prvostopenjskega bolonjskega študija, ki so vključeni v Pilotni projekt, je tudi predmet Površinska odvodnja, ki se izvaja na visokošolskem strokovnem študiju Operativno gradbeništvo. Posodobitev predmeta je usmerjena k praktičnemu spoznavanju študentov s trajnostnimi rešitvami odvodnje padavinskih voda, ki omogočajo doseganje ustrezne kakovosti vode ter razbremenitev odvodnikov in manjšo porabo vode iz vodooskrbnih sistemov. Pri prenovi premeta Površinska odvodnja je predvidena vgradnja sodobnih čistilnih elementov na padavinskem odvodnem sistemu parkirišča Fakultete za gradbeništvo na Hajdrihovi ulici 28 v Ljubljani, na katerih bi se izvajalo vzorčenje vode za potrebe analize parametrov in kazalcev kakovosti vode, značilnih za onesnažene padavinske vode s prometnih površin.

Eden izmed svetovno uveljavljenih  proizvajalcev sodobnih elementov odvodnje padavinske vode je nemško podjetje Hauraton GmbH & Co. KG, Rastatt, ki ima svoje podjetje v Sloveniji (Hauraton Slovenija). V dogovoru med direktorjem podjetja Hauraton Slovenija, gospodom Dušanom Lapajnarjem in soizvajalcem predmeta Površinska odvodnja, doc. dr. Mariem Krzykom, je podjetje Hauraton Slovenija Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo doniralo sistem odvodnih elementov DRAINFIX®CLEAN, namenjenih obdelavi padavinskih voda s površin, izpostavljenih onesnaženju s prometom, kot so parkirišča, prometne površine proizvodnih in trgovskih centrov ter cest z gostim prometom. Poleg elementov s filtrskim substratom za učinkovito obdelavo onesnaženih površinskih voda, vsebuje donacija tudi ustrezen lovilec olja,  katerega vgradnja je po slovenski zakonodaji nujna pred izpustom zbranih padavinskih voda s prometnih površin. Donirana oprema je že dostavljena na lokacijo fakultete in v nadaljevanju bomo spremljali vgradnjo, uporabo vgrajenih elementov ter študijske aktivnosti in rezultate vzorčenja in analize kakovosti vode.

Podjetju Hauraton Slovenija in direktorju gospodu Dušanu Lapajnarju se zahvaljujemo za donirano opremo, ki bo študentom omogočila spoznavanje sodobnih pristopov odvodnje padavinskih voda in praktično delo pri predmetu Površinska odvodnja.

 

Doniran material

Doniran material

 

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri