Med 20. in 24. septembrom poteka na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, intenzivni izobraževalni tečaj na temo Opazovanje Zemlje in umetna inteligenca v gozdarstvu (angl. Earth Observation and Artificial Intelligence for Forestry) Evropske vesoljske agencije (ESA).

Program, tokrat jubilejnega desetega intenzivnega tečaja ESA na področju opazovanja Zemlje, se letos osredotoča na aplikacije satelitskega daljinskega zaznavanja ter umetne inteligence v gozdarstvu. Tema je očitno res zanimiva, saj se je na 50 razpisanih mest prijavilo okoli 250 kandidatov. Izbor kandidatov je bil zahteven. Med prijavitelji so bili odlični mladi raziskovalci, doktorski študenti, tudi raziskovalci v industriji, ki že imajo znanje na področju daljinskega zaznavanja.

Celoten tečaj poteka hibridno, a večina udeležencev je lahko prišla v Ljubljano kljub velikim omejitvam zaradi epidemioloških razmer v Evropi in v svetu. Udeleženci tečaja namreč prihajajo iz 22 držav – večina iz evropskih držav, pa tudi iz Kanade in Rusije, zato do zadnjega trenutka ni bilo jasno, koliko se jih bo res lahko udeležilo dogodka v Ljubljani. Organizatorje predvsem veseli, da lahko po lanskoletni odpovedi dogodek poteka v živo v Ljubljani.

Dogodek je v ponedeljek dopoldne odprl prof. dr. Krištof Oštir, koordinator organizacije. Udeležence so posebej pozdravili predstavniki organizatorjev, to so prof. dr. Violeta Bokan Bosiljkov, dekanja Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Tanja Permozer z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter Espen Volden, predstavnik Evropske vesoljske agencije in koordinator Oddelka za znanost, aplikacije in nove tehnologije na področju opazovanja Zemlje (angl. Earth Observation Science, Applications and Future Technologies Department).

Dogodek je v ponedeljek dopoldne odprl prof. dr. Krištof Oštir, koordinator organizacije tečaja.

Espen Volden, predstavnik Evropske vesoljske agencije in koordinator Oddelka za znanost, aplikacije in nove tehnologije na področju opazovanja Zemlje (angl. Earth Observation Science, Applications and Future Technologies Department).

Magdalena Fitzryk, ESA, Italija, je udeležencem predstavila predavanje na temo: Data Access and Processing tools ESA

Sledila je predstavitev dejavnosti slovenskih raziskovalnih institucij in podjetij na področju vesoljskih tehnologij, predvsem na področju opazovanja Zemlje. Ponedeljkov popoldanski program je bil namenjen teoretičnim osnovan in je bil hkrati uvod v intenzivni tečaj, ki se bo zaključil v petek, 24. septembra 2021. Eminentni predavatelji in raziskovalci izvajajo izredno zanimiva predavanja kot tudi praktično usposabljanje, kjer se udeleženci na realnih primerih srečujejo z uporabo naprednih algoritmov in orodij za obdelavo satelitskih daljinskih podatkov. Poudarek je na obdelavi optičnih in radarskih satelitskih posnetkov Sentinel, vključno z naprednimi prostorskimi analizami, vključujoč umetno inteligenco, in sicer za ciljne aplikacije na področju spremljanja obnovljivih naravnih virov, gozdov. Dodano vrednost dogodku prinaša tudi vključevanje glavnih razvijalcev pri ESA v dogodek, sicer na daljavo, ki iz prve roke predstavljajo razvojne vizije in trende na obravnavanem področju.

Več informacij: https://landtraining2021.esa.int/

Fotografije: Hana Jošić