Select Page
Izr. prof. dr. Dušan Kogoj z Oddelka za geodezijo Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, Univerza v Ljubljani (UL FGG), je prejemnik častnega Valvazorjevega priznanja za leto 2021, in sicer za zasnovo, postavitev in ureditev zbirke geodetskih instrumentov na UL FGG.

Dobitnike Valvazorjevih odličij za leto 2021 je Slovensko muzejsko društvo objavilo na mednarodni dan muzejev, 18. maja 2022, v prostorih Narodnega muzeja Slovenije.

Slovesna podelitev nagrad in priznanj je potekala v okviru zborovanja Slovenskega muzejskega društva v petek, 23. septembra 2022 v Tolminu. Dobitnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo je muzejska svetnica Alenka Domjan, podelili pa so tudi nagrade za enkratne dosežke, častna priznanja in Valvasorjev nagelj. V eminentni družbi muzealcev je izr. prof. dr. Dušan Kogoj prejel častno Valvasorjevo priznanje za zasnovo, postavitev in ureditev zbirke geodetskih instrumentov na UL FGG.

Podelitev

Nagrajenec izr. prof. dr. Dušan Kogoj v družbi kustosinje mag. Martine Orehovec in predstavnikov fakultete.

Izr. prof. dr. Dušan Kogoj prejema častno priznanje iz rok predsednika Slovenskega muzejskega društva dr. Flavia Bonina

Izr. prof. dr. Dušan Kogoj je namreč snovalec in avtor izredno bogate zbirke geodetskih instrumentov na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Pomembno je poudariti, da je pri tem poskrbel za konservatorsko obnovo razstavljenih predmetov. Razstava je na ogled na fakulteti, s sodelavci in študenti je zbirko predstavil še z virtualno razstavo, ki je dostopna na spletni strani fakultete (https://zbirka.fgg.uni-lj.si).

Več kot sto geodetskih instrumentov izvira iz časa od sredine 19. do začetka 21. stoletja, razstavljeni predmeti pa so povezani s pedagoškim in raziskovalnim delom v okviru študija geodezije na Univerzi v Ljubljani. Na spletni strani v slovenskem in angleškem jeziku je vsak instrument predstavljen s fotografijo, tehničnimi podatki in opisom. Zbirka je vključena v evidence Tehniškega muzeja Slovenije, v podatkovno zbirko Kronos.

Večletno delo prof. Kogoja pri urejanju, dokumentiranju in interpretaciji zbirke je pomemben prispevek k zgodovini Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani ter k ohranitvi in javni dostopnosti geodetske tehniške dediščine na Slovenskem.

 

 

Zbirka geodetskih instrumentov na UL FGG

Oddelek za geodezijo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (UL FGG) hrani zbirko geodetskih instrumentov, ki obsega več kot 100 muzejskih predmetov.

Ogled zbirke ...

Izr. prof. dr. Dušanu Kogoju iskreno čestitamo in se mu zahvaljujemo za izjemno delo in promocijo fakultete. 

Več informacij na: http://www.smd-drustvo.si/

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri