Select Page

Pretekli teden smo v Sloveniji doživeli rekordne sunke vetra, ki so povzročali veliko škodo. Po besedah meteorologa z agencije za okolje ARSO pa lahko v prihodnosti pričakujemo več močnih neviht, ki jih spremljajo tudi močni sunki vetra.

Izr. prof. dr. Mitja Košir je za Finance povedal, da pred 30 ali 40 leti v večjem delu Slovenije ni bilo tako močnega vetra ali pa je bil redek, zato nekateri objekti, zgrajeni v preteklosti, na tovrstne ujme, ki smo jo doživeli prejšnji teden, ko je predvsem v Ljubljani in Kranju razkrivalo tudi strehe, niso pripravljeni.

Po besedah dr. Mitje Koširja so tako težave večje v urbanih okoljih, kjer se lahko zaradi urbane morfologije pojavijo lokalna vrtinčenja, ki povzročijo dogodek, na katerega se ni mogoče pripraviti.

Dr. Mitja Košir je med drugim povedal tudi, da so »bolj dovzetne za poškodbe zaradi vetra strešne kritine in kritine, ki so izvedene v velikih elementih, denimo veliki paneli in pločevina. Možnost poškodb pa lahko zmanjšamo z uporabo vetrnih sponk, s katerimi mehansko na konstrukcijo pritrdijo vsak strešnik. Pločevinaste kritine pa lahko na streho pritrdijo večkrat, kot so jih pritrdili v preteklosti.«

Več lahko preberete v članku na finance.si: https://oe.finance.si/9003105/Cetrtkov-izjemni-veter-se-lahko-ponovi%3B-razmislite-o-svoji-strehi (celoten članek je na voljo naročnikom)

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri