Select Page

Res je, da smo šele v pričakovanju pomladi, vendar bo tudi poletje tukaj, kot bi mignil. Z njim pa poletna šola Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, kjer bodo lahko srednješolci in osnovnošolci od 12. leta dalje preko zanimivih delavnic spoznali delo inženirja – geodeta, gradbenika in vodarja. HIŠA je osrednja tema letošnje poletne šole, ki jo Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo pripravlja v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in bo udeležence letos navduševala od 1. – 5. julija.

Načrtovali in izdelali bomo 3D model hiše

Hišo poznamo kot zgradbo, ki je namenjena bivanju. Prav je, da se vprašamo, kje in kako lahko hišo zgradimo. Vse skupaj se začne z načrtovanjem in umestitvijo v prostor. Poleg klasičnega načrtovanja hiše nam računalniški programi omogočajo izdelavo realističnih 3D-modelov, ki jih lahko tudi natisnemo s 3D-tiskalniki. Potem pa so tukaj še gradbeni materiali, katerih lastnosti je treba poznati, da jih lahko primerno uporabimo pri gradnji. Na poletni šoli bodo mladi spoznali, kako je načrtovanje hiše, njena umestitev v prostor, gradnja in oskrba s pitno vodo povezana z delom gradbenika, geodeta in vodarja. Pri delu si bodo pomagali s sodobno mersko in računalniško opremo, na delavnicah pa bodo spoznali tudi različne gradbene materiale, ki se uporabljajo pri gradnji hiš. Pridobljeno znanje bodo nato uporabili pri izdelavi makete hiše iz običajnih ali nenavadnih materialov. Izrisali bodo načrt hiše, ga nadgradili z izdelavo 3D-modela in ga na koncu v manjšem merilu natisnili s 3D-tiskalnikom. Ker vsak objekt, v katerem bivamo, potrebuje oskrbo z vodo, bodo spoznali tudi postopek priprave in oskrbe hiše s pitno vodo. Natisnjen 3D model hiše, ki so jo sami načrtovali in izrisali, bodo lahko odnesli domov kot spomin na koristno in zabavno preživet počitniški teden.

Pomembne informacije

 Po želji bo za udeležence organizirano tudi spanje z zajtrkom in večerjo v Dijaškem domu Vič. Prijava na poletno šolo je možna na povezavi https://bit.ly/2HCY79X, kjer najdete tudi več informacij. Ob prijavi je potrebno vplačati prispevek za udeležbo v višini 50,00 EUR (oziroma 150,00 EUR, če bo udeleženec/ka spal/a v dijaškem domu, tj. skupaj s prenočiščem, zajtrki in večerjami). Za dodatne informacije pišite na: tabori@zotks.si oz. poletnasola@fgg.uni-lj.si.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri