Select Page

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo želimo inženirske poklice ter svet gradbeništva, geodezije in vodarstva predstaviti že osnovnošolcem. S tem namenom organiziramo tehnične dneve, na katerih mlade seznanimo z različnimi področji, na katerih se lahko nadaljnje izobražujejo in izpopolnjujejo svoje znanje.

Od 13. do 16. februarja nas bo tako obiskalo skoraj 300 osnovnošolcev iz petih osnovnih šol – OŠ Črnomelj, OŠ Ledina, OŠ Dobje, OŠ Brežice in OŠ Vič. Učence bo najprej pozdravil predstavnik fakultete – dekanja prof. dr. Violeta Bokan Bosiljkov ali prodekan za študentske zadeve doc. dr. Klemen Kozmus Trajkovski – nato pa se bodo podali v svet raziskovanja in eksperimentiranja.

Kaj vse bodo počeli in spoznali?

Učenci bodo preizkušali modele mostičkov, sestavljali različne konstrukcije in opazovali sile, ki delujejo nanje, seznanili se bodo z vzroki, vrstami in posledicami potresov, preizkušali gradbene materiale in mehaniko tal v laboratorijih ter izvedeli, kaj so IR kamera, heliodon in spektrometer.

Izvedeli bodo, kaj je delo geodeta, kako izdelamo 3D model, za kaj se v geodeziji uporabljajo droni. Preizkusili bodo peskovnik z obogateno resničnostjo, ki omogoča simulacijo dežja in razlivanje padavin, zasnovali bodo manjšo sosesko in se naučili skenirati prostor.

Preko zanimivega interaktivnega kviza bodo preverili, koliko vedo o vodarstvu, skozi igro bodo podrobneje spoznali elemente velikega in malega naravnega ter umetnega vodnega kroga in s pomočjo modela podzemnega toka ugotavljali, kako so vodotoki in podtalnica med seboj povezani.


Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri