Select Page

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo je bogatejša za novo razstavo z naslovom Vsak milimeter šteje – geodezija na Slovenskem skozi čas, ki prikazuje razvoj geodezije pri nas in pojasnjuje številne z geodezijo in kartografijo povezane pojme. Razstavo si lahko na Oddelku za geodezijo v 4. nadstropju fakultete ogledajo vsi, ki jih to zanima, saj je odprta za širšo javnost. Razstavo, ki je bila od maja 2022 na ogled v Pivki, v depojih državnih muzejev, bo Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo gostila do konca junija 2023.

Z uvodnimi nagovori in glasbeno popestritvijo so na fakulteti v torek, 15. 2., slavnostno odprli razstavo, ki jo je pripravil Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Geodetsko upravo RS, Zvezo geodetov Slovenije ter Oddelkom za geodezijo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo UL. Predstojnica oddelka za geodezijo na UL FGG, izr. prof. dr. Anka Lisec, je povedala, da je ta razstava zagotovo dokaz lepega sodelovanja fakultete z drugimi institucijami. Pomembnost sodelovanja pa je poudarila tudi direktorica Tehniškega muzeja Slovenije, dr. Barbara Juršič, ki je dodala, da »je ravno ta razstava dokaz, da se lahko iz takšnega sodelovanja rodi samo dobro«.

Direktor Geodetske uprave RS Tomaž Petek je dejal, da družba, ki ne skrbi za svojo preteklost, nima svetle prihodnosti ter poudaril, da je ta razstava dokaz, da smo lahko brez skrbi za prihodnost geodetske dejavnosti in geodetske stroke. »Prizadevamo si, da bi dokazi o tehniški dediščini našli pravo mesto v družbi. Če bo pričujoča razstava prinesla kakšen zanimiv, zvedav pogled generacij, ki prihajajo, potem smo svoj namen dosegli.«

Izr. prof. dr. Dušan Kogoj z UL FGG je predstavil samo razstavo in delovno skupino, ki je razstavo pripravljala. Povedal je, da so pri postavljanju razstave izhajali iz osmih tradicionalnih področij geodezije, ki so sedaj predstavljena na 28 razstavnih panojih. Poleg panojev so del razstave tudi zanimive ilustracije, ki opisujejo posamezne pojme iz geodezije ter 25 muzejskih predmetov. Mag. Janez Slak je na koncu predstavil še katalog, ki je nastal kot nekakšen vodnik po razstavi.

Lepo vabljeni v 4. nadstropje Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, kjer si lahko poleg razstave Vsak milimeter šteje – geodezija na Slovenskem skozi čas ogledate tudi zbirko geodetskih instrumentov.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri