Select Page

Katedra za preizkušanje materialov in konstrukcij (KPMK)

​Katedra s svojim pedagoškim delom močno vpliva na širjenje znanja o gradbenih materialih in preizkuševalnih metodah, tako med študenti kot strokovnjaki v gradbeni praksi. S svojim razvojno-raziskovalnim delom na področju sodobnih materialov (armirane plastike, konstrukcijsko steklo) in modificiranih klasičnih materialov (samozgoščevalni betoni, napredna zidovina) prispeva k mednarodnem raziskovalnem prostoru. Razvoj novih preizkuševalnih metod je osredotočen predvsem na neporušne metode in njihovo aplikacijo na zidanih in betonskih konstrukcijah.

Katedra je bila ustanovljena leta 1995 ob razdružitvi Fakultete za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo (FAGG) ter ustanovitvi Fakultete za gradbeništvo in geodezijo (FGG). Pedagoško in raziskovalno delo katedre je ozko vezano na Konstrukcijsko-prometni laboratorij UL FGG, zato so vsi prostori katedre v stavbi laboratorija.

Sestava katedre je usklajena s širokim interdisciplinarnim področjem, ki ga pokriva skozi svoje pedagoško, strokovno in raziskovalno delo. Na katedri so tako v preteklosti sodelovali gradbeniki, arhitekti, geologi in umetnostni zgodovinarji.

Pedagoško delo

Člani katedre trenutno predavamo in vodimo vaje pri skupno dvanajstih predmetih na dodiplomskih in magistrskih študijih na UL FGG.

Dodiplomski študij:

  • Gradiva [B – Gradbeništvo (UN); B – Vodarstvo in okoljsko inženirstvo (UN); B – Operativno gradbeništvo (VS)]
  • Gospodarjenje s sekundarnimi in odpadnimi snovmi [B – Vodarstvo in okoljsko inženirstvo (UN)]
  • Gospodarjenje z odpadnimi snovmi – B – VOI [B – Vodarstvo in okoljsko inženirstvo (UN)]
  • Prenova stavb B – GR UNI [B – Gradbeništvo (UN)]
  • Stavbarstvo I [B – Gradbeništvo (UN)]

Magistrski študij:

  • Konstrukcijska gradbena fizika [B II – Stavbarstvo]
  • Napredna gradiva [B II – Gradbeništvo]
  • Prenova in analiza trajnosti s pristopom BIM [B II – Gradbeništvo]
  • Prenova in preizkušanje konstrukcij [B II – Gradbeništvo]
  • Zidane konstrukcije [B II – Gradbeništvo]

Na katedri je študij zaključilo 140 diplomantov, 14 magistrandov in 13 doktorandov. Trije diplomanti so prejeli fakultetno Prešernovo nagrado. Zaključna dela, ki so bila opravljena na naši katedri so dostopna na repozitoriju Univerze v Ljubljani (https://repozitorij.uni-lj.si/Iskanje.php?type=enostavno&lang=slv&niz=&vir=9).

Raziskovalno delo

Raziskovalno delo članov KPMK poteka v okviru raziskovalnega programa P2-0185 Potresno inženirstvo ter številnih evropskih in drugih mednarodnih projektov.

Raziskovalci katedre se ukvarjamo s problemi zaščite in varovanja nepremične kulturne dediščine in posebno pozornost posvečamo diagnostiki stavb. V preteklem obdobju smo bili zelo uspešni pri pridobivanju evropskih projektov, kar dokazujejo številni izvirni znanstveni članki s tega področja. Intenzivno delujemo na področju zmanjšanja potresnega tveganja za obstoječe stavbe.

V okviru mednarodnih projektov smo raziskovati tudi stropne in stenske konstrukcijske elemente ter infrastrukturne premostitvene objekte iz armiranih plastik. Te raziskave so spremljale obsežne preiskave lastnosti lameliranih, z vlakni armiranih plastik.

Preiskave konstrukcijskih elementov so vedno podprte s preiskavami relevantnih mehanskih in fizikalnih lastnosti na makro nivoju. Za mineralne materiale, kot so opeke, betoni, malte in injekcijske mase, pa v sodelovanju z drugimi laboratoriji znotraj UL opravimo tudi preiskave njihove kemijske sestave ter mikrostrukture. Najnovejše tehnologije na področju materialov z mineralnimi vezivi in reologija le-teh v svežem stanju pa so tiste, kjer poteka intenzivno raziskovalno delo katedre na nivoju materialov. Posebno uspešni so bili raziskovalno-razvojni projekti na področju modificiranih betonov in samozgoščevalnih betonov.

Porušne preiskave dopolnjujejo neporušne metode preiskav, ko z uporabo kombinacije različnih metod brez invazivnih posegov pogledamo v notranjost konstrukcijskih elementov. Uporabo in sintezo rezultatov neporušnih metod preiskav v gradbeništvu smo raziskovali skozi tri evropske in več domačih raziskovalnih projektov.

Del raziskav izvajamo tudi v tujih laboratorijih, med večmesečnimi gostovanji (Evropa, ZDA, Avstralija). Rezultate raziskav uspešno prenašamo v slovensko in evropsko zakonodajo, skozi sodelovanje članov katedre v delovnih skupinah za Evrokode v Bruslju in pri SIST-u.

Strokovno delo

Strokovno delo katedre je usmerjeno v eksperimentalno podprt razvoj novih gradbenih proizvodov ali tehnologij za naročnike iz gospodarstva in v izdelavo ekspertnih mnenj za različne naročnike. Vodimo tudi aktivnosti pri oblikovanju domače in evropske zakonodaje s področja gradbeništva. Med drugim sodelujemo v CEN/TC250/SC6/WG1, smo nacionalni koordinator za Evrokod 6 ter sodelujemo v CEN/TC250/SC8/WG1 – del za zidane konstrukcije ter v SIST TC BBB, SIST TC AGR in SIST TC CAA. Aktivni smo tudi v Združenju za beton Slovenije, kjer je članica KPMK predsednica Sveta strokovnjakov in članica UO.

Na področju ohranjanja objektov kulturne dediščine aktivno sodelujemo z industrijo gradbenih materialov ter Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, rektoratom Univerze v Ljubljani in drugimi naročniki. Opravljamo storitve monitoringa, podajamo ocene nosilnosti ter načrtujemo ukrepe za energijske in konstrukcijske sanacije ter ojačitve objektov.

Sodelavci v preteklosti

dr. Patricia Cotič, udig.
dr. Bruno Dujič, udig.
dr. Duh David, udig.
dr. Samo Gostič, udig.
mag. Anais Guillem
Boštjan Jursinovič, udig.
dr. Meta Kržan, udig.
dr. Martin Poljanšek, udig.
dr. Borislav Pukl, udig.
mag. Nikoletta Skordaki
dr. Marjana Šijanec, udig.
mag. Gašper Vindišar, udig.
dr. Barbara Vodopivec
prof. dr. Roko Žarnić, udig.

zaposleni telefon email
doc. dr. David Antolinc, univ. dipl. inž. grad. +386 1 4768 664 david.antolinc@fgg.uni-lj.si
prof. dr. Violeta Bokan-Bosiljkov, univ. dipl. inž. grad. +386 1 4768 663 violeta.bokan-bosiljkov@fgg.uni-lj.si
prof. dr. Vlatko Bosiljkov, univ. dipl. inž. grad. +386 1 4768 670 vlatko.bosiljkov@fgg.uni-lj.si
Franci Čepon, dipl. inž. grad. +386 1 4768 668 franci.cepon@fgg.uni-lj.si
asist. dr. Andreja Padovnik, akad. rest. +386 1 4768 675 andreja.padovnik@fgg.uni-lj.si
doc. dr. Petra Štukovnik, univ. dipl. inž. geol. +386 1 4768 667 petra.stukovnik@fgg.uni-lj.si
asist. Tilen Turk, mag. inž. kem. inž. +386 1 47 68 617 tilen.turk@fgg.uni-lj.si
Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri