Select Page

Simon Šanca je magister inženir geodezije in geoinformatike, ki je na UL FGG magistriral z zaključno nalogo z naslovom Samodejna klasifikacija stavb z globokim učenjem, zdaj pa v norveškem mestu Bergen predava geoinformatiko in pripravlja doktorat.

Za delo.si je povedal, da na začetku študija ni pričakoval, da bo končal v raziskovalnih vodah, prav tako je imel drugačno predstavo o tem, kaj bo delal kot geodet: »Pričakoval sem, da bom živel na Goričkem in izvajal terenske meritve, vendar je geodezija nenehno v stiku z novimi tehnologijami. Najbolj sta me pritegnila opazovanje Zemlje iz vesolja in monitoring prostora. Torej, da gledaš, kako se določen piksel na fotografiji iz zraka spreminja čez čas in recimo iščeš nezakonite gradnje, najdeš nove zgradbe, ki so se zgradile v enem letu, spremljaš rast in kakovost poljščin in podobno.«

Do zdaj se je že ukvarjal z avtomatizacijo prepoznavanja fotografij, ki jih naredijo letala ali sateliti, v luči tega pa denimo išče načine, kako ločiti koruzo od pšenice, še piše na delo.si. Na Norveškem trenutno razvija sistem za samodejno prepoznavo krožnih parcel na podlagi zgodovinskih meritev in njihovo lociranje v odprtokodnem GIS okolju. Več o tem, kakšno je življenje na Norveškem in kaj vse Simon Šanca počne kot geodet in geoinformatik, lahko preberete na povezavi: https://www.delo.si/magazin/zanimivosti/od-meritev-na-gorickem-do-opazovanja-nelegalne-gradnje-iz-vesolja/

Pogled na Tromsø (foto: osebni arhiv)

Na pohodu v okolici Ørnafjella (foto: osebni arhiv)

Počitek stativov po terenskih meritvah (foto: osebni arhiv)

Aurora Borealis nad Tromsøm (foto: osebni arhiv)

Obisk iz Slovenije, bivši sodelavec in somentor Alen (foto: osebni arhiv)

Snega pa čez zimo ne primanjkuje (foto: osebni arhiv)

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri