Select Page

Slovenija, ki spada med najuspešnejše pridružene članice Evropske vesoljske agencije (European Space Agency – ESA, https://www.esa.int), bo predvidoma prihodnje leto postala njena polnopravna članica. To pomeni, da se bodo tako podjetjem kot znanstvenoraziskovalnim institucijam odprle nove možnosti za sodelovanje v najrazličnejših projektih. O tem, kako jih izkoristiti, kako še povečati sodelovanje raziskovalnih organizacij ter njihovo povezavo z industrijo in kako zagotoviti kadre, se je razpravljajo na vesoljskem dogodku Priložnosti vesoljskih raziskav – Esa in Obzorje Evropa, ki sta ga ob finančni podpori EU organizirala ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Kot je v pogovoru za Delo dejal prof. dr. Krištof Oštir s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Sloveniji polnopravno članstvo odpira vse več vrat, saj so naše raziskovalne organizacije zelo dobre, tako širše gledano kot ožje, če se osredotočimo na področje vesolja. Pri tem je poudaril, da se je treba zavedati, da je vesolje tek na dolge proge.

»Priložnosti je ogromno. Sam se ukvarjam predvsem z opazovanjem Zemlje. Tu se dogajajo veliki preboji. Zbirajo se velike količine podatkov, ki jih človek sam ne more analizirati, zato na to področje prihajata strojno učenje in umetna inteligenca. To seveda pomeni, da se bodo še bolj povezovale različne stroke – od geologov, biologov in gozdarjev do računalničarjev, geoinformatikov – ki se bodo z znanjem dopolnjevale. Povezovanje je ključno, vidim ga kot priložnost in izziv. Ocenjujem, da nam gre dobro. Vesolje je mednarodno, interdisciplinarno in interinstitucionalno.«

Celoten članek si lahko preberete na naslednji povezavi: https://www.delo.si/novice/znanoteh/priloznosti-je-ogromno-kako-jih-izkoristiti/

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri