Select Page

Na programu TV Slovenija 1 je bilo 4. februarja ob 17:20 v oddaji Slovenski vodni krog tokrat govora o potoku Reka, drugem desnem pritoku reke Pšata. Gledalci so skozi oddajo izvedeli, da potok Reka izvira v dveh povirnih krakih – Lukenjski graben in Brezovški graben na Krvavcu – in teče skozi Cerklje na Gorenjskem. Pa tudi o tem, da se v Lukenjski graben zbirajo vode na Kriški planini na Krvavcu, v Brezovški graben pa z zahodnih pobočij Krvavca.

V oddaji so sodelovali tudi profesorji s Fakultete za gradbeništvo in geodezijoviš. pred. dr. Jošt Sodnik, doc. dr. Dejan Grigillo, izr. prof. dr. Andrej Kryžanowski in izr. prof. dr. Nejc Bezak, ki so spregovorili o inovativnih pristopih urejanja hudournikov, ki jih na Brezovškem in Lukenjskem grabnu urejajo z novimi hudourniškimi pregradami in prodnimi zadrževalniki. Vse to z namenom, da se preprečijo hudourniški nanosi materiala in erozija brežin po strugi navzdol. Tako zmanjšujejo poplavno ogroženost infrastrukture in naselij ob potoku Reka.

Oddaja je dostopna na povezavi https://kult-tv.si/slovenski-vodni-krog-potok-reka/.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri