S študenti magistrskih študijskih programov Prostorsko načrtovanje in Geodezija in geoinformatika smo od 30.6 do 2.7 izvedli obvezno strokovno ekskurzijo. Zaradi epidemioloških razmer smo jo organizirali v Sloveniji, in kot se je izkazalo, lahko tudi doma pripravimo zelo zanimive strokovne oglede. S strokovno ekskurzijo smo pričeli že dan pred odhodom, ko je bilo na daljavo organizirano predavanje o arhitekturi in prostorskem razvoju v alpskem prostoru (doc. Aleksandra Saše Ostana).

Prvi dan smo se zadrževali v Nordijskem centru Planica. Najprej nas je prof. dr. Matjaž Mikoš seznanil s sanacijo plazu Log pod Mangartom. Nato smo si pod strokovnim vodstvom ogledali Nordijski center. Sledila je še predstavitev geodetskih del na letalnici bratov Gorišek (doc. dr. Tilen Urbančič).

Drugi dan smo alpski prostor zamenjali s primorskim in spoznali pomen Mareografske postaje Koper za geodezijo in pomorske karte – navtiko (doc. dr. Božo Koler), ter Pomorski prostorski plan (predstavitev doc. dr. Gregor Čok), ki je prvi tovrstni dokument, izdelan za Slovenijo. Slovensko obalo in predvidene ureditve vzdolž nje pa smo opazovali z ladjice. Dan smo zaključili z ogledom Krajinskega parka Sečoveljske soline.

Zadnji dan smo pričeli z ogledom Luke Koper ter nadaljevali s predstavitvijo geodetskih del in gradbišč, kjer potekajo pripravljalna dela na portalih predorov drugega tira Divača – Koper. Ogled kleti Vina Kras in degustacija vin je primerno zaokrožil tridnevno dogajanje.