Študenti zaključnih letnikov magistrskega študija Geodezije in geoinformatike ter Prostorskega načrtovanja so bili od 12. – 16. 5. 2019  na strokovni ekskurziji v Krakovu na Poljskem. Vsebinsko smo na ekskurziji združili strokovni področji obeh študijev, tako da smo obiskali Univerzo za agronomijo, v okviru deluje Fakulteta upravljanje zemljišč in krajinsko arhitekturo ter Fakulteto za rudarstvo in geodezijo. Obiskali smo poljsko izpostavo globalnega podjetja Here, ki se ukvarja z zagotavljanjem spletnih navigacijskih kart za avtomobilsko industrijo, in vodno pregrado in hidroelektrarno Niedzica, kjer smo spoznali pomen geodetskih meritev za varnost njenega delovanja.

Na področju prostorskega načrtovanja delu smo obiskali pisarno Inštitura za urbano in regionalno planiranje ter Oddelek za regionalno planiranje na Ekonomski fakulteti. Dan smo zaključili z ogledom projekt revitalizacije naselja Nowa Huta ter obiskom naselja Nowa Huta.

Del našega bivanja v Krakovu je obsegal tudi turistični ogled rudnika soli Wieliczka in samega mesta z njegovo bogato in burno zgodovino. Vsi smo uživali v ekskurziji, ki je ni zmotilo niti vreme, ki je bilo bolj podobno februarskemu kot poznopomladanskemu..

Obiskali smo nekdanji rudnik soli Wieliczka, kjer smo se 2 uri sprehajali 130 metrov globoko po rudniških jaških.

Stalno delujoča referenčna permanentna postaja GNSS vzpostavljena na strehi Univerze za kmetijstvo, Oddelek za upravljanje zemljišč in krajinsko arhitekturo.

Stebri na strehi fakultete za geodezijo (na Akademiji za rudarstvo in geodezijo –AGH) za izvajanje vaj pri opazovanjih geodetskih mrež.

Fundamentalna točka Hermanskogel nad Dunajem, izhodišče celotne triangulacijske mreže nekdanje Avstro-Ogrske monarhije in geodetski datum uporabljen tudi za bivšo Jugoslavijo.