Select Page

V okviru rednih študijskih obveznosti so študenti magistrskega študija Geodezija in geoinformatika v začetku januarja obiskali Območno Geodetsko upravo v Murski Soboti (OGU Murska Sobota) in Občino Moravske Toplice. Cilj obiska je bil seznaniti se z dobrimi praksami na področju katastrskega urejanja in preurejanja zemljišč v Prekmurju.

Strokovni program smo začeli na Območni Geodetski upravi v Murski Soboti, kjer nam je dr. Joc Triglav predstavil posebnosti katastra v Prekmurju, ki je zaradi sistematičnih novih izmer in komasacij v preteklih desetletjih veliko bolj kakovosten kot to velja za ostale pokrajine v Sloveniji. Podrobno je bil predstavljen sam postopek komasacij zemljišč, skupaj z vlogo geodetske uprave pri teh postopkih ter izkušnjami iz prakse. Gre namreč za pokrajino, ki s svojimi aktivnostmi na področju komasacij na podeželju krepko izstopa iz slovenskega povprečja. Posebna pozornost je bila namenjena tudi pomenu komasacij za razvoj podeželja in širše za razvoj občin, pokrajin in države.

Sledil je obisk Občine Moravske Toplice, ki ima bogate izkušnje s komasacijami tako v nekdanji državi kot v novejšem obdobju, to je po letu 1990. Ga. Majda Lipič Prosič je s sodelavci predstavila izkušnje občine s komasacijami in poudarila pomen aktivnosti lokalne skupnosti pri teh razvojno usmerjenih projektih, predvsem pa je izpostavila pozitivne učinke komasacijskih projektov na razvoj podeželja in občine. Postopek komasacije in primere iz prakse je nadalje predstavil Alojz Knavs iz geodetskega podjetja (Geodetska družba d.o.o.), ki nas je pospremil tudi pri obisku komasacijskih območij Tešanovci in Vučja Gomila.

Na tem mestu iskrena zahvala našim gostiteljem na Območni Geodetski upravi v Murski Soboti, Občini Moravske Toplice in podjetju Geodetska družba d.o.o.

 

Udeleženci strokovnega obiska na OGU Murska Sobota.

Udeleženci strokovnega obiska na Občini Moravske Toplice.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri