Select Page
V tednu med 28.5. in 3.6. 2023 smo se študenti Prostorskega načrtovanja Fakultete za gradbeništvo in geodezijo udeležili prostorsko planerske delavnice v Krakovu na Poljskem. Delavnica je potekala na temo ureditve spominskega območja Podgorze. Urejali smo degradirano območje, ki ga zaznamujejo zapuščeni kamnolom, ostanki koncentracijskega taborišča iz 2. svetovne vojne in turistična znamenitost gomila Krakus. Lokacija trenutno predstavlja neizkoriščeno zeleno površino znotraj širšega mestnega jedra, zato mestni odločevalci iščejo ideje za obuditev območja. Po eni strani to želijo doseči s programsko obogatitvijo in povečanjem prepoznavnosti območja, po drugi strani pa želijo območje vključiti v širši sistem zelene infrastrukture in historičnih elementov v mestu.

V ta namen smo skupaj s študenti Prostorske ekonomije z Ekonomske univerze v Krakovu in študenti Inštituta za urbano planiranje in geografijo gora Univerze v Grenoblu analizirali območje, izvedli terensko delo in pripravili predloge ureditve. Delo je potekalo v interdisciplinarnih mednarodnih skupinah, pri čemer je vsaka skupina na podlagi makro, mezo in mikro analiz opredelila vizijo in strategijo razvoja območja. Rezultati so bili predstavljeni v obliki shematskih prikazov, slik referenčnih primerov in kartografskega gradiva na zaključnem plakatu. Študenti smo se v sklopu delavnice srečali z različnimi pristopi k reševanju podobnih izzivov in pridobili nove izkušnje na področju urejanja prostora in sodelovanja v mednarodnem okolju.

Jakob Jugovic in Katjuša Potočnik

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri