Select Page

Katja Arh, Dean Patrone in Jaka Cerar, študenti univerzitetnega programa Gradbeništvo, so se udeležili mednarodnega tekmovanja »HOW STRONG IS THE BRIDGE?!« oz. »ALI JE KAJ TRDEN MOST?!«. To je potekalo med 6. in 8. majem na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (FGPA UM), udeležile pa so se ga ekipe študentov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Romunije. Naloga ekip je bila, da iz špagetov sestavijo most, ki se ocenjuje tako po tem, kolikšna je njegova nosilnost kot po samem dizajnu, hkrati pa morajo upoštevati določena pravila. Ekipa naših študentov je z mostom, ki je imel nosilnost 105,86 kg, v kategoriji nosilnosti zasedla odlično četrto mesto, v kategoriji dizajn pa tretje, za kar jim iskreno čestitamo.

Študenti so ob odlični uvrstitvi povedali, da jim je pri izgradnji mostu pomagalo znanje, pridobljeno pri številnih predmetih na fakulteti. »Zagotovo pa nam ne bi uspelo brez pomoči profesorjev, ki so nam pomagali pri zasnovi mostu ter izdelavi stikov. Posebna zahvala gre doc. dr. Primožu Možetu in doc. dr. Jožetu Lopatiču, ki sta nam vseskozi pomagala s svojim znanjem, ter g. Franciju Čeponu, dipl. inž. grad., ki nam je v laboratoriju pomagal pri preizkusih »špagetnih« stikov in testiranju mostov. Prav tako pa tudi vsem drugim, ki so tako ali drugače prispevali k našemu uspehu. Tudi študentskemu svetu UL FGG, ki nam je financiral prijavnino,« so še dodali.

Prav gotovo je bila to zelo zanimiva in poučna izkušnja, ki si jo želijo še kdaj ponoviti. Pozivajo pa tudi druge študente UL FGG, da se prihodnje leto udeležijo tekmovanja, saj le-to ponuja veliko novega znanja, poznanstev in izkušenj. Kar je zagotovo dobra popotnica pri razvoju kariere.

Natančnost je pri izdelavi zelo pomembna.

V procesu izdelave mostu.

Most iz špagetov ekipe študentov UL FGG.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri