Select Page

V 90. letu starosti je umrl Janez Gorišek, slovenski gradbeni inženir, smučarski skakalec in športni delavec. Leta 1961 je diplomiral na naši fakulteti, s svojim neutrudnim delovanjem pa je pri razvoju objektov za varno letenje na smučeh vidno prispeval k razvoju te panoge, kar je prispevalo tudi k ugledu fakultete v svetu. Leta 2015 je prejel zlato plaketo, nagrado za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja ter za krepitev ugleda Univerze v Ljubljani.

Kot gradbenik se je med drugim posvetil projektiranju in gradnji smučarskih skakalnic. Skupaj z bratom Vladom je skonstruiral letalnico v Planici, ki nosi njuno ime. Planiška skakalnica je bila zgrajena leta 1969, do danes je gostila številne tekme, na njej pa je bilo doseženih že veliko svetovnih rekordov. Za ta projekt je prejel Bloudkovo nagrado. Dolgi in varni poleti na planiški napravi so Janezu Gorišku prinesli številna vabila k sodelovanju pri podobnih projektih po svetu. V letu 1973 je sodeloval pri rekonstrukciji letalnice v Oberstdorfu v Nemčiji, med letoma 1982 in 1984 je snoval olimpijski skakalni center na Igmanu, v letih 1987 do 1989 bdel nad rekonstrukcijo velike olimpijske skakalnice v Garmisch-Partenkirchenu ter za zimsko Univerzijado leta 2011 načrtoval profil skakalnice v Erzurumu v Turčiji.

Ob njegovi smrti svojcem in njegovim bližnjim izrekamo iskreno sožalje.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri