Select Page

V okviru Tedna Univerze je plakete in listine zaposlenim in študentom podelila tudi Univerza v Ljubljani. Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo imamo kar dva prejemnika Univerzitetnega priznanja. 

Zlato plaketo Univerze v Ljubljani za izjemne zasluge redno zaposlenega posameznika je prejel prof. dr. Matjaž Dolšek, redni profesor za gradbeništvo in okoljsko inženirstvo ter vodja programske skupine Potresno inženirstvo.  

Profesor Matjaž Dolšek se ukvarja s področjem projektiranja konstrukcij s poudarkom na potresnem inženirstvu ter z analizo tveganja. Sodeloval je pri številnih slovenskih in evropskih projektih ter vodil več temeljnih raziskovalnih projektov, ki jih je financirala ARRS. Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo je vključen v poučevanje študentov pri sedmih predmetih na vseh treh stopnjah študija. 

Veliko časa posveča tudi delu z mladimi raziskovalci. Bil je mentor pri osmih in somentor pri štirih doktoratih. Je avtor ali soavtor 65 izvirnih in 2 preglednih znanstvenih člankov ter blizu 150 drugih člankov. Število čistih citatov njegovih del v bazi Scopus v zadnjih 10 letih je več kot 2000. Njegova bibliografija pa obsega blizu 600 del. Leta 2019 je prejel Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke v potresnem inženirstvu. Matjaž Dolšek je sodeloval tudi pri številnih projektih za prakso. Več kot 15 let je vključen v projekte, ki so pomembni za zagotavljanje jedrske varnosti v Sloveniji in širše. V zadnjem času se posveča prenosu sodobnih znanj s potresnega inženirstva v prakso, s poudarkom na krepitvi potresne odpornosti družbe. V okviru teh raziskav je zasnoval in vodil projekt Seizmični stresni test stavbnega fonda v Republiki Sloveniji, ki temelji na analizi potresnega tveganja in omogoča pretvorbo tveganja v pričakovano škodo. Pristop je uporabil tudi za izdelavo preliminarnega seizmičnega stresnega testa stavbnega fonda Univerze v Ljubljani. 

Matjaž Dolšek sodeluje tudi pri vodenju Fakultete za gradbeništvo in geodezijo. Je prodekan za raziskovalno in mednarodno področje in član fakultetnega Upravnega odbora. Na nivoju Univerze v Ljubljani pa je aktivni član Komisije za raziskovalno in razvojno delo.

Svečano listino za študente Univerze v Ljubljani za najboljše študijske dosežke je prejel Maks Alič, študent drugega letnika univerzitetnega študija Gradbeništvo.  

 Maks Alič je študent, ki ga je vesel vsak profesor. Na študijskem področju je odličen, kar se odraža tudi v najvišjem možnem povprečju ocen pri izpitih – odlično 10. Profesorjem je poučevanje oziroma sodelovanje z njim v izziv, saj je radoveden in veliko sprašuje. Njegova vprašanja so vedno umestna, odgovori pa pomagajo tudi njegovim sošolcem, da lažje razumejo vsebino predavanj ali vaj.  

 Poleg študijskih dosežkov Maks Alič beleži tudi raziskovalne dosežke. Že od prvega letnika naprej sodeluje pri različnih raziskavah in projektih. Rezultat tega sta 2 znanstvena članka, eden na mednarodni in drugi na domači konferenci, kjer je Maks soavtor. 

Aktiven je tudi pri promocijskih dejavnostih Fakultete za gradbeništvo in geodezijo. Avgusta 2022 je vodil delavnice v Pionirskem domu, aktivno je promoviral študij gradbeništva na informativnih dneh februarja 2023, marca 2023 pa je bil del ekipe, ki je zgradila most iz špagetov, s katerim je zmagala na tekmovanju v okviru mednarodnega sejma MEGRA v Gornji Radgoni. 

 

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri