Select Page

V oddaji Podobe znanja na programu ARS so tokrat odprli temo o betonu, gradbenem materialu, ki ga na svetu porabimo največ. Čeprav je njegova osnovna sestava precej preprosta, je priprava ustreznih betonov za zahtevne objekte vse prej kot lahka. To je v zadnji oddaji razložila tudi prof. dr. Violeta Bokan-Bosiljkov, predsednica Združenja za beton Slovenije ter dekanja Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Med drugim je odgovorila tudi na vprašanji, na kaj vse je treba misliti, ko gre za betone in njihovo rabo, in zakaj je beton po krivici na slabem glasu.

»Zavedati se moramo, da je beton rešitev, ki nam omogoča varne infrastrukturne objekte. V svetu je tako zelo vseprisoten tudi zato, ker je material, ki je vedno lokalno dostopen. Vsaka država ima cementarno, vezivo, ki je potrebno za izdelavo betona, in kamnine, ki so vir zmesi oziroma polnilo v betonu. Kamnita zrna predstavljajo 70 % zmesi, zato je tudi beton relativno poceni. Hkrati pa je to tudi vsestranski material, ki ga uporabljamo v vodi, zunaj in pod zemljo.«

Dekanja in profesorica dr. Violeta Bokan-Bosiljkov je v oddaji dodala tudi, da v današnjem času že zelo dobro poznamo, kateri cementi so primerni za določeno okolje: »Zelo obstojni so tisti betoni z žlindrinim cementom. Takšen beton se tudi primarno uporablja za odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov.«

Več pa v oddaji Podobe znanja na programu ARS, ki ji lahko prisluhnete na tej povezavi: https://ars.rtvslo.si/podkast/podobe-znanja/526/174968399.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri