Select Page

Izr. prof. dr. Mitja Košir s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo UL je za revijo Top Gradbeništvo, ki izhaja kot priloga časnika Finance, spregovoril na temo gradbene akustike oz. zaščite stavb pred hrupom. »Stanovanjskih sosesk, šol ali bolnišnic ne gradimo blizu hrupnih industrijskih objektov ali zelo pomembnih cest in železniških prog.«

Stavba se lahko zaščiti s protihrupnimi ovirami, če se raven zunanjega hrupa, na primer, zaradi gradnje avtoceste, zviša pozneje. Ena od možnih zaščit je tudi ozelenitev stavbe, ki pa je lahko po besedah dr. Koširja vprašljiva. Odvisna je od gostote ozelenitve, vrste vegetacije in njene razraščenosti. Najbolj učinkovite protihrupne bariere ob virih hrupa so zemeljski nasipi in gozdnati pasovi, ki ponujajo protivetrno zaščito. Najpogosteje pa se ob cestah in tirih postavijo protihrupne pregrade.

Več o protihrupni zaščiti stavb lahko preberete v zadnji izdaji revije Top Gradbeništvo ali na povezavi: https://topgradbenistvo.finance.si/materiali-in-oprema/stavbe-pogosto-preobremenjene-s-hrupom-zakaj/a/9016393 (celoten članek na voljo naročnikom)

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri