Select Page
V sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije smo v tednu od 19. do 24. marca že drugo leto zapored izvedli Dneve gradnje in okolja v Bistri. Obiskalo jih je več kot 700 osnovnošolcev in srednješolcev, ki smo jih s pomočjo interaktivnih prikazov in delavnic popeljali v svet gradbeništva, geodezije in vodarstva.

Kaj smo pripravili za obiskovalce

Na Dnevih gradnje in okolja v Bistri smo izvedli kar nekaj zanimivih delavnic. Predstavili smo, s čim vse se ukvarja geodezija, kaj je delo geodeta, kaj so njegovi izdelki in kako gledamo Zemljo iz vesolja. Pokazali smo jim letalnik ter pravila in načine letenja, kako pridemo do 3D modela in kako ga lahko prikažemo. Preko zanimive igre smo osvetlili še pomen in vlogo prostorskega načrtovanja pri prostorskem razvoju naselij.

Gradbeniki so s pomočjo potresne mize simulirali, kakšne posledice ima lahko nepravilna gradnja. Obiskovalci so z modeli sestavljali različne konstrukcije in opazovali njihovo obnašanje, preizkusili pa so se tudi v sestavi da Vincijevega mostu.

Zanimive so bile tudi delavnice, ki so jih pripravili predstavniki študijske smeri Vodarstvo in okoljsko inženirstvo. Z modelom podzemne vode so obiskovalcem predstavili širjenje onesnaževanja in osnovne značilnosti gibanja podzemne vode, z modelom premeščanja rečnih sedimentov pa so prikazali tok reke v strugi ter vodotoke v različnih okoljih. Udeleženci so skozi igro spoznavali še elemente velikega in malega naravnega ter umetnega vodnega kroga ter sestavljali cevovodno omrežje.

 

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri