Select Page

Uporaba tehnologij je pomembna tudi v gradbeništvu, saj lahko te prispevajo k manj presenečenjem na gradbišču. Ker so vsa dokumentacija in načrti dosegljivi na računalnikih in mobilnih napravah v realnem času, zaposleni porabijo manj časa za iskanje potrebnih informacij, naročniki pa imajo ves čas pregled nad napredovanjem projekta. Nekatera podjetja te tehnologije uvajajo, pri drugih se bolj zatika. Kot poroča Delo, je bilo v EU prejšnje leto 90 odstotkov podjetij z najmanj desetimi zaposlenimi ocenjenih z nizkim digitalnim indeksom, v Sloveniji skoraj 97 odstotkov. A digitalizacijo je treba razdeliti na več sklopov – na določenih področjih so nekatera slovenska podjetja v svetovnem vrhu.

Kot je za Delo dejal prof. dr. Žiga Turk s Katedre za gradbeno informatiko na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, gradbeništvo izdeluje unikatne izdelke, kjer so presenečenja mnogo bolj verjetna kot za tekočim trakom. »Posledice takšnih presenečenj so podaljšani čas gradnje in prekoračeni stroški. Temu se izognemo z boljšimi informacijami, in tehnologija informacijskega modeliranja (BIM) je pri tem ključna.« Na Katedri za gradbeno informatiko se s to tehnologijo ukvarjajo že od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Tudi zato je prof. dr. Žiga Turk prepričan, da je digitalni prehod slovenske gradbene industrije povsem v koraku s svetom in prehiteva mnoge razvitejše države.

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri