Select Page

Konec junija je bila na TV Slovenija 1 priljubljena znanstvena oddaja Ugriznimo znanost, v kateri so tokrat preučevali ogroženost travnikov. Ugotovili so, da v Sloveniji travniki obsegajo 17 % zemljišč, kar je okvirno 345.000 hektarjev površine, in da je za vsak travnik v Sloveniji mogoče ugotoviti čas prve košnje, pogostost košnje, intenziteto rabe in starost travinja. To je z analizo satelitskih posnetkov razkril prvi monitoring slovenskih travnikov, projekt, pri katerem je skupaj z ZRC SAZU in podjetjem Sinergise sodelovala tudi Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, natančneje prof. dr. Krištof Oštir, asist. Ana Potočnik Buhvald in asist. Matej Račič s Katedre za geoinformatiko in katastre nepremičnin.

Raziskava monitoringa slovenskih travnikov je razkrila, da se travniki danes kosijo večkrat kot nekoč. Pogosta košnja pa vpliva na to, da na njih živi manj vrst rastlin in živali. Asist. Ana Potočnik Buhvald je v znanstveni oddaji odgovorila na vprašanje, kako so z uporabo daljinskega zaznavanja, to je na podlagi analize podatkov satelitov za opazovanje Zemlje, izvedli testiranje, s katerim so določevali različne parametre travnikov.

»Raziskava je pokazala, da ima, če gledamo kohezijske regije, Vzhodna Slovenija za skoraj polovico več travnikov kot Zahodna. Če pa gledamo na nivoju statističnih regij, je največ travnikov v Savinjski regiji, najmanj pa v Zasavju.«

Več pa v zadnji oddaji Ugriznimo znanost, kjer boste izvedeli tudi, kako ohraniti vrstno pestrost travnikov in ali je lahko zadosten ukrep poznejša košnja trave.

Povezava do oddaje: https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174967061?s=tv

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri