Select Page

V nedeljo, 14. maja, je voditeljica Vida Petrovčič v oddaji Intervju, seriji pogovorov z zanimivimi osebnostmi iz najrazličnejših področij, gostila zaslužnega profesorja naše fakultete dr. Mateja Fischingerja, ki je dal s svojim širokim naborom temeljnih in aplikativnih raziskav v svetovnem merilu izjemen prispevek k razvoju potresnega inženirstva kot znanstvene vede.

Povod za temo minulega pogovora je bila nova karta potresne nevarnosti Slovenije, ki so jo seizmologi in geologi pripravili, pri gradnji pa jo bodo morali upoštevati projektanti. Dosedanja karta je bila namreč metodološko zastarela, starejši modeli pa so po besedah strokovnjakov potresno nevarnost podcenjevali. Od 1. maja 2024 bo nova karta edina veljavna za potresno projektiranje, v prehodnem obdobju dveh let pa bodo lahko projektanti uporabljali ali novo ali doslej veljavno karto.

»Zelo sem vesel, da se imamo priložnost pogovarjati o tem pred potresi kot pa po njih. Intenziteto potresov moramo na nek način izmeriti. Tako vemo, kako močno konstrukcijo je potrebno narediti. In stare opisne skale v inženirskem smislu niso najbolj koristne. Če hočemo nekaj izračunati, moramo imeti številčni podatek. Tako se je nekako ustalilo, da je najbolj enostavno uporabljati podatek, koliko velik je pospešek na tleh. To je največji možni pospešek, ki ga z določeno verjetnostjo pričakujemo v določenem času. Takšne pospeške, ki so vpisani na karti, recimo pričakujemo z 10-% verjetnostjo v 50 letih. To pomeni, da moramo hiše zgraditi tako, da pri pogostejših potresih niso poškodovane.«

Vabljeni k ogledu celotne oddaje Intervju, kjer boste izvedeli več o novem načinu projektiranja.

Povezava do oddaje: https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174957408?s=tv

Skip to content

Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

Nastavitve piškotkov na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovolite piškotke", da vam omogočijo najboljšo možno izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov, ali če spodaj kliknete "Sprejmi", se s tem strinjate.

Zapri