Marsikateri diplomant Fakultete za gradbeništvo in geodezijo se po zaključku študija odpravi nabirat izkušnje v tujino in začne tam graditi svojo kariero. Med njimi so tudi diplomirana inženirka gradbeništva Katja Vidic, diplomirana inženirka geodezije Ana Jeseničnik in diplomirani inženir vodarstva in komunalnega inženirstva Blaž Barič. Vse tri je po zaključku študija pot zanesla v tujino – Katjo in Blaža v Veliko Britanijo, Ano pa v Švico. Blaž se je kasneje iz Velike Britanije preselil v Španijo, v tujini pa za zdaj ostajajo vsi trije.

Katja, Ana in Blaž so sodelovali na ZOOM dogodku v organizaciji Kariernih Centrov UL in Študentskega sveta UL FGG, kjer so delili svoje izkušnje z delom v tujini. Nekaj zanimivosti si lahko preberete spodaj, več pa lahko izveste ob ogledu posnetka pogovora: https://bit.ly/3a3rwqD

Vsi trije so imeli zelo podoben nasvet za študente UL FGG glede iskanja dela v tujini. Naj jih ne bo strah delati tistega, kar si želijo. Treba je poskusiti, se potruditi in potem se vse da. Strinjajo se, da jim je študij na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo dal zelo veliko znanja in dobro popotnico za naprej, se je pa v vsaki službi treba še dodatno učiti in pridobivati nova, specifična znanja.

Inženirka gradbeništva Katja Vidic je svojo karierno pot začela pred sedmimi leti. Takoj po zaključku študija se je preselila v London, ne da bi imela že kar koli dogovorjenega. Kmalu po prihodu je našla službo v gradbenem podjetju, kjer je začela kot inženir začetnik. Tam se ji je ponudila tudi priložnost, da ob delu naredi še magisterij, ki ga je tudi uspešno zaključila. Pove, da najti službo v Londonu ni tako težko, kot bi si mislili. Ko je namreč njen prvi zaposlovalec šel v stečaj, je takoj dobila drugo službo. Meni, da smo Evropejci v Londonu zelo zaželeni, saj smo visoko izobraženi in cenijo naše delo. Katja je trenutno zaposlena v projektantskem gradbenem podjetju Price and Myers, v oddelku za konstruktivo, kjer računa statiko. Pravi, da ji delo všeč in se za zdaj še ne misli vrniti v Slovenijo.

Inženirka geodezije Ana Jeseničnik je svojo prvo izkušnjo s tujino dobila že v študentskih časih, ko se je v svojem absolventskem letu odločila za Erasmus izmenjavo v Španiji, Valencii. Prav tako je izkoristila mednarodno prakso IAESTE, ki je bila organizirana preko faksa in se za 2 meseca odpravila na prakso v Istanbul. Pove, da so ji vse te izkušnje dale zelo veliko za naprej. Takoj ko je diplomirala, je že začela pošiljati prošnje v podjetja po Evropi – usmerila se je predvsem na Nemčijo in Švico. Že po 3 mesecih je dobila odgovor iz Švice, mednarodne firme senseFly, ki proizvaja drone, kjer so jo kmalu tudi zaposlili. Po nekaj letih je želela malo spremembe, zato je zamenjala službo. Ostala je v Švici, dela pa v geodetskem podjetju Gemetris SA, ki ponuja klasične geodetske storitve. Sama se tam ukvarja z geografskimi informacijskimi sistemi, droni, laserskimi skenerji.

Inženirja vodarstva in komunalnega inženirstva Blaža Bariča je prav tako takoj po študiju pot zanesla v tujino. Po opravljenih izpitih, ko ga je čakala še samo diploma, je začel intenzivno iskati službo. Na Facebook strani Fakultete za gradbeništvo in geodezijo je videl oglas za delo, za katerega se je potem izkazalo, da gre za službo v Londonu. Stopil je v stik s podjetjem in po dveh telefonskih klicih ter dobrem mesecu že začel z opravljanjem prakse v Veliki Britaniji. Delal pa je točno tisto, kar se je učil na faksu – na področju hidrološkega modeliranja, pomagalo pa mu je tudi znanje geografskih informacijskih sistemov. Med službo je tudi diplomiral ter se kasneje zaposlil v drugem podjetju, prav tako v Londonu. V tem podjetju je še danes in opravlja delo analitika tveganja ob naravnih nesrečah, pri čemer dela z računalniškimi modeli naravnih nesreč. Trenutno dela v Madridu, kjer ima mednarodno podjetje, v katerem je zaposlen, tudi pisarno.